Verschil tussen EPS en XPS isolatie

EPS en XPS zijn de meest gebruikte isolatiematerialen, er bestaan verschillende soorten en typen isolatie om een dak, muur of vloer te isoleren.
Wat zijn de verschillen tussen XPS en EPS? Je leest het hier.

EPS-isolatieplaten zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen, beter bekend als piepschuim. Elke kubieke meter EPS-plaat bevat ongeveer 10 miljoen bolletjes of parels. Elke parel telt ongeveer 3.000 gesloten cellen die met lucht gevuld zijn. EPS bestaat qua volume dus slechts voor ongeveer 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Stilstaande lucht is de beste thermische isolator en daardoor is EPS uitstekend isolatiemateriaal.

XPS of geëxtrudeerd polystyreen is verkrijgbaar in de vorm van platte isolatieplaten. De isolatieplaten hebben een gesloten cellenstructuur met een vlak oppervlak. Dit maakt de platen extreem drukvast, isolerend en vochtwerend. XPS is het enige isolatiemateriaal dat in een omgekeerd daksysteem en ondergronds gebruikt mag worden. XPS-platen zijn beschikbaar in verschillende druksterktes. Zo zijn de XPS-platen met een hoge druksterkte bijvoorbeeld bijzonder geschikt voor de isolatie van parkeerdaken en parkeergarages.

Zowel EPS-isolatie als XPS-isolatie garanderen een slechte thermische geleiding. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen:

Druksterkte: XPS heeft een hogere celdichtheid, waardoor het beschikbaar is in hogere druksterktes dan EPS.
Waterdampdiffusieweerstand: de waterdampdiffusieweerstand van EPS is 30-70, terwijl die van XPS 80-250 bedraagt.
Lucht en vochtdoorlatend: EPS laat iets meer lucht en vocht door, terwijl XPS beter bestand is tegen waterdamp. Voor isolatie op vochtige plekken, zoals vloeren, kelders en funderingsmuren, is XPS daarom beter geschikt.

Zowel EPS als XPS is uitstekend te verwerken met onze thermische snijders.

Verschil tussen EPS en XPS isolatie